”Giljagaul” – Det kreative Menneske!

Nordisk Allkunst er et projekt som genom årene samlet mellem 250 og 500 deltagere, med eller uden funktions variationer til en festival der alle er vedkommen uberoende af handicap eller tilhørighed. Det begyndte i Sverige 2003 og har derefter vandret fra Sverige over Norge og Danmark for at her til sommeren 2023 komme til Island. Der har dok varigt et længere ophold nu på tre år (ellers har det varigt festivaler hvert andet år) da pandemien har sat stop for de fleste sammenkomster. Da nu den 10:e festivalen var til at begynde så var der et meget stærkt ønske at modes igen så når sommeren var her så kunne vi byde 300 deltagere fra Sverige, Norge, Danmark og Island velkommen til det smukke Laugarvatn. Festivalen har fået navnet ”GIljagaul” / Det kreative menneske, hvor vi genom musik, maleri, bevægelse og håndværk ønskede åbne op for en ”samlæringsproces” hvor alle har lige værdi uanset land, sprog eller handicap.

GILJAGAUL – Island 2022, Giljagaul, som Nordisk Allkunst kaldt på Island, havde som overordnet tema de fire elemeter (Jord, Vand, Ild, og Luft) hvor vi genom at Se – Høre – Gøre kom til en nærmere oplevelse af dem. Vi havde fået ”elementmusik” komponeret som de fire lænder øvede hver for sig for at under vores afslutningsceremoni ved Tingvellir. Der kom også en kor bestående af mennesker tilknyttet Rudolf Steiner skolen.

I vores arbejdes grupper blev stof forvandlet til tonende instrumenter, varmende uld kunstværk, klingende stener og duften af fisk og brød bagt i den varme jord brede ud sig over stedet. Vi fik også mulighed at se, føle og ride på islandske heste. Hele denne kulturfestival var præget af oplevelsen af et land så anderledes og spænede med en natur, der viste sig i alle skift fra dånende vandfald til røgende kilder.

Planlægningen af Nordisk Allkunst har gennem årene udviklet sig mere og mere til et praksisfelt, hvor ”ambassadører” fra forskellige felter samles til såkaldte ”Inspirationsmøder” hvor idéer, tanker og ønsker har fået plads til at leve og udvikle sig. En medbestemmende proces, der fik en stor betydning i tilblivelsen af disse kulturfestivaler og en opgave dom de udpegede repræsentanter (ambassadører) tog med største alvor. Denne gang blev dog flere af disse møder aflyste på grund af pandemien og på trods af at vi ”mødtes” digitalt ved flere lejligheder, var det nu en anden oplevelse, end når vi haft ”levende” møder i den fysiske verden.

Fremtid: Nordisk Allkunst er kommet for at blive og sommeren 2024 vender den tilbage til Sverige igen. Det er da 21 år siden den første festival fandt sted i Kulturhuset i Järna. Ved afslutningsceremonien på Laugarvatn gik en stor delegation af svenske repræsentanter op på scenen og hilste alle deltagere med til en kommende Nordisk Allkunst festival…”På gensyn i Sverige!!”

På vegne af projektgruppen Nordisk Allkunst

Sonny Ferm

Projektleder / Island 2022