Lidt nord for Præstø ligger Marjatta, som i anledning af institutionens 65-års fødselsdag opfører H.C. Andersens eventyr med godt fyrre skuespillere i alle aldre.

Tappernøje Fredag aften var det tredje gang skuespillertruppen opførte sin egen udgave af Den lille havfrue med instruktør Paul Klarskov i spidsen. Marjattas værksteder har selv stået for alle kostumer og rekvisitter, som var kreeret på en måde, så man på intet tidspunkt var i tvivl om, at man dels befandt sig til bal på Havkongens bund, dels på land i menneskenes og den eftertragtede prins’ univers.

Havbund og glæde
Et mindre musikalsk ensemble supplerende fra sidelinjen dramaet, hvor skuespillerne kunne deres replikker til perfektion, samtidig med at den bølgende bevægelse fra vandet blev vedligeholdt af det duvende bagtæppe og havfruens søstre og vandmændene. Der var krabbedans, sang og musik, havtasken kom i spil, de lækre sild var til stede og naturligvis klaptorsken samt andre undersøiske skabninger, der på hver deres fantasifulde måde forstærkede illusionen.
– Det har været så sjovt at øve, og vi bliver ikke trætte af at spille, selvom det i alt er seks gange, vi skal opføre Den lille havfrue. Vi elsker det, fortæller flere af skuespillerne, som i den grad udstråler glæde og stolthed over al den opmærksomhed, publikum udviser efter forestillingen.
– Det er så dejligt at være midtpunkt, og vi elsker at få ros, tilføjer H.C. Andersen alias Anders Henning Pedersen. Han er fortælleren i stykket, således at vi bæres igennem dramaet uden at miste orienteringen. Havfruen og den undersøiske heks er de eneste medarbejdere blandt de mange aktører; havfruen bevæger sig og danser som en drøm, og heksen har i sandhed potentiale inden for dette lidt odiøse gebet.

Historisk set
Marjatta blev stiftet i 1953 af Henny Petersen og Albert Eman, og til en begyndelse startede de med fire elever i Hornbæk. Parret havde erfaret, at der var en efterspørgsel og et behov for alternative tilbud for de udviklingshæmmede, og efterhånden blev bostedet så stort, at man ad omveje erhvervede det nuværende Marjatta en gang i 1960’erne. I dag er 230 beboere fordelt på flere matrikler.

Steiners værdigrundlag
– Vi har et værdigrundlag, der hviler på Rudolf Steiners principper om dannelse, uddannelse, udvikling og livsglæde. Den enkeltes potentiale skal helst udvikles og udnyttes og fremelskes livet igennem, og i den forbindelse lægger vi meget vægt på det kreative, det musiske og det rytmiske, fortæller Marjattas leder Bernhard Schmitz og tilføjer, at det er vigtigt for institutionen, at hver enkelt beboer bliver sig bevidst om eget værd: Jeg kan noget!
– Vi er vokset rigtig meget gennem årene, så vi i dag har adskillige bosteder for både børn, unge og voksne, vi har værksteder, skole og uddannelse, hvor vi blandt andet samarbejder med Professionshøjskolen Absalon i Vordingborg, så vi kan kun være tilfredse med den udvikling, der er sket på de 65 år, der er gået, smiler Bernhard Schmitz med armen om klaptorsken.

Travl periode
Marjatta er inde i en rigtig travl periode både med hensyn til afholdelse af fødselsdagen med flere opførelser af skuespillet Den lille havfrue, og umiddelbart efter følger den traditionelt set meget besøgte julebasar den sidste lørdag i november. Skuespillet kan ses igen tirsdag 20. november klokken 19.30 og onsdag 21. november klokken 10.45.